Istoria Parfumului

Parfumurile au fascinat dintotdeauna, fiind considerate nu doar un lux necesar, ci si un simbol al civilizatiei, o arta ai carei maestri erau respectati, fiind considerati alchimisti si magi. Cuvantul parfum provine din latinescul „per fumus”= prin fum.

Parfumul a fost folosit prima data de catre egipteni in cadrul ritualurilor religioase, pentru a „imbuna” zeii sau in scop medicinal, prin aplicarea de balsamuri si ungunete. Regina Hatshepsut a Egiptului a fost prima care in jurul anul 3000 i.Hr. a inceput utilizarea uleiului de parfum in scopuri cosmetice, trimitandu-si oamenii de-a lungul coastei Mediteranei sa caute si alte arome decat cele utilizate pana atunci.

parfumul la egipteni

Primele sticlute folosite pentru pastrarea parfumurilor au fost inventate tot in Egipt, zona care a dat si primul chimist din lume, o femeie – Tapputi, o preparatoare de parfumuri care utiliza flori, uleiuri, obligeana si alte plante aromatice.

Parfumul a fost folosit si in Grecia, Roma antica, China si zona islamica. Cele mai vechi parfumuri pastrate, s-au descoperit in anul 2005 in localitatea Pyrgos din Cipru, avand o vechime de 4000 de ani.

Ca ingrediente folosite, regasim ierburi si condimente precum coriandru, mirt, migdale, rasina de conifere, bergamota. Romanii au rafinat si raspandit arta producerii parfumului, utilizand diferite arome in apa de baie, la festivitati, pentru parfumarea hainelor, draperiilor, pernelor, lumanarilor.

In Europa, parfumul a inceput sa se bucure de un succes urias dupa sec. XVII, manusile parfumate devenind un „must have” in Franta. La curtea regelui francez Louis al XV-lea, parfumul se folosea peste tot – pe piele, pe haine, pe sistemele de ventilatie si pe mobilier, parfumul fiind chiar un subsitut al apei si sapunului.

sticlute antice parfum

In secolul XIX, descoperirile in domeniul chimiei au dus la producerea parfumului sintetic si a utilizarii unor produse care sa inlocuiasca ingredientele naturale scumpe si greu de gasit. La inceputul sec. XX, designerul Paul Poiret, considerand ca o femeie trebuie nu doar sa fie eleganta ci si sa miroasa bine, a pus parfum pe textile lansand astfel trendul mentinut pana in zilele noastre – un fashion designer e complet doar cand lanseaza si un parfum propriu.

Dupa secolul XX au fost introduse aromele abstracte, care nu mai au nici o legatura cu buchetele florale. Acest progres a adus o revolutie in industria parfumeriei, astfel incat astazi industria parfumurilor este una dintre cele mai puternice, evoluand in permanenta, marcata de o puternica si dura concurenta intre producatori, cu o piata mereu in crestere si cu noi formule inventate in fiecare an.

Printre producatori de renume, regasim Chanel, Bvlgari, Thierry Mugler, Versace, Tom Ford, Giorgio Armani, Dolce & Gabanna si multi altii. Parfumurile au fost si vor continua sa fie, un accesoriu de lux de nelipsit din toaleta fiecarei femei, si barbatilor deopotriva.

parfumuri moderne de renume

Daca ti-a placut…let me know.

Daca nu ti-a placut…still let me know.

2 gânduri despre „Istoria Parfumului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s